Top 40 legtöbb szavazattal rendelkező link > Majom - wyw.hu

Szponzorált linkek
Csimpánz - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Csimp%C3%A1nz

A csimpánz (Pan) az emberszabású majmok egy neme, amelybe az ember két legközelebbi rokona, a közönséges csimpánz és a bonobó vagy törpecsimpánz tartozik. ...

Csimpánz - Wikipédia
A csimpánz fákon, közösségben él, könnyen szelídíthető
http://cograf.hu/lexikon/allatok/csimpanz.html

A csimpánz fákon, közösségben él, könnyen szelídíthető. Magassága körülbelül 1,4 méter, súlya átlagosan 75 kilogramm, s szabadban akár 50 évig is élhet. A csimpánz az emberhez legközelebb álló állat, a tudományos vizsgálatok kedvenc alanya a természetben, ketrecben vagy lakásban az etológusok és pszichológusok számára. A csimpánz ugyanis az egyetlen olyan állat, mely képes olyanra, mint például két rövid bot egymásba illesztése, ládák egymásra rakodása, felfüggesztett banánok elérése, de akár egy nyelv alapfogalmait is el tudja sajátítani.

A csimpánz fákon, közösségben él, könnyen szelídíthető
Meghalt a legokosabb
http://index.hu/politika/bulvar/1101wsh/

Meghalt az első csimpánz, amely képes volt alkalmazni az emberi jelbeszéd 250 szavát. Washoe 42 évesen hunyt el a Washingtoni Egyetem Kutatóintézetében kedden.

Meghalt a legokosabb
A bonobók a reggeliről csevegnek
http://www.hir24.hu/tudomany/2011/04/28/a-bonobok-a-reggelirol-csevegnek/

Brit tudósok megfejtették a majmok nyelvét. A bonobók az élelem minőségéről diskurálnak.

A bonobók a reggeliről csevegnek
A csimpánz vagy a bonobó kerekedik felül?
http://eletmod.transindex.ro/?hir=8100

A bonobóval közös bennünk a nagylelkűség, a kedvesség és sok más jó tulajdonság. A csimpánzokkal osztozunk az erőszakosságban, a kegyetlenségben, a társadalmunk hierarchikus felépítésében. És hogy melyik tendencia kerekedik felül, az a körülményektől függ" - magyarázza Frans de Waal. (mti-panoráma)

A csimpánz vagy a bonobó kerekedik felül?
Az agyától akár beszélhetne is
http://www.origo.hu/tudomany/20080316-a-csimpanz-agya-lehetove-tenne-a-nyelv ...

Amerikai kutatók szerint a kommunikációs jelek képzésének idegrendszeri alapjaiban megegyezés mutatható ki az ember és főemlős rokonaink, a csimpánzok agyában. A csimpánz agya tehát lehetővé tenné a nyelv használatát. Vajon ez csak a fogságban élő csimpánzokra vonatkozik?

Az agyától akár beszélhetne is
Csipogás, brekegés, makogás, beszéd
http://www.origo.hu/tudomany/20070829-csipogas-brekeges-makogas-beszed-hango ...

A különböző állatok sokféle módon képeznek akusztikus jeleket: van, amelyik hangszálaival, de akad olyan, amelyik lábait vagy uszonyát dörzsöli teste oldalához. A jelek célja azonban közös: segítségükkel fajtársaikat igyekeznek a kívánt viselkedésre késztetni. Az állati hangok vizsgálatával az emberi beszéd eredetéről is ismereteket szerezhetünk.

Csipogás, brekegés, makogás, beszéd
Emberré válhat
http://www.origo.hu/tudomany/elet/20030521emberre.html

Amerikai kutatók szerint a két csimpánzfajt át kell sorolni a Homo nemzetségbe, amely így már három fajt foglalna magába. A merész javaslat újabb genetikai vizsgálatokon alapul, amelyek 99,4%-os egyezést mutattak ki ember és csimpánzok között.

Emberré válhat
Génváltozás tette lehetővé
http://www.origo.hu/tudomany/elet/20020815genvaltozas.html

Egy egyszerű gén megváltozása az oka annak, hogy az emberek megtanultak beszélni, viszont a szóban forgó mutáció hiánya akadályozta meg ebben az emberszabású majmokat és más állatokat - tűnik ki a Nature című lapból.

Génváltozás tette lehetővé
A csimpánzok gondolatait vizsgálták
http://www.origo.hu/tudomany/20071019-a-csimpanzok-gondolatait-vizsgaltak.html

Agyi képalkotó eljárásokkal felfedhetők a csimpánzok és az emberek gondolkodási folyamatai között meglévő hasonlóságok és különbségek. Amerikai kutatók nyugalmi helyzetben és gondolkodás közben is összehasonlították az emberszabásúak és az emberek agyi aktivitását, és a közös evolúciós múltra utaló hasonlóságok mellett az emberré válás során kialakult különbségeket is felfedeztek.

A csimpánzok gondolatait vizsgálták
Kereszteződhettek egymással
http://www.origo.hu/tudomany/elet/20060523acsimpanz.html

Az evolúciós szakadás az ember és legközelebbi élő rokonunk, a csimpánz között talán nem is történt olyan régen, mint azt eddig gondoltuk. Legalábbis a legújabb vizsgálatok - melyek a két faj genetikai állományát hasonlították össze - ezt sugallják.

Kereszteződhettek egymással
Genetikai állomány
http://www.origo.hu/tudomany/elet/20050918elkeszult.html

Befejeződött a csimpánz és az ember genetikai állományának első átfogó összehasonlítása. A kutatás - amely új utakat nyithat meg az orvosbiológia számára is - egyrészt meglepő hasonlóságokat, másrészt jelentős különbségeket tárt fel a két genom között.

Genetikai állomány
Vécét pucolt
http://velvet.hu/onleany/majo0118/

Az arkansasi Little Rock Állatkertből elszökött csimpánz először a karbantartók konyhaszekrényét fosztott ki, majd levezetésként takarított egy sort. Végül a nyugtatóval kiütött állat a hűtőszekrény tetején bealudt.

Vécét pucolt
A csimpánz is ember?
http://www.sg.hu/cikkek/27626/a_csimpanz_is_ember

Egy új genetikai kutatás szerint a csimpánzok annyira közeli rokonai az embernek, hogy ennek megfelelően az emberi család tagjakét kellene őket tekinteni. A detroiti Wayne State University tudósai megvizsgálták az emberek valamint számos majomfaj kulcs génjeit és arra az eredményre jutottak, hogy "életkódunk" 99,4%-ban azonos a csimpánzéval.

A csimpánz is ember?
Az evolúciós rokonság bizonyítéka?
http://www.christiananswers.net/hungarian/q-aig/aig-c018h.html

Az, hogy a csimpánzok és az emberek DNS-e közötti hasonlóság majdnem 100%-os, szinte köztudott, bár a pontos adatok 97% és 99% között változik, attól függõen, hogy ki mondja.

Az evolúciós rokonság bizonyítéka?
Meglepő eredmény
http://index.hu/tudomany/1203ayuma/

Meglepő eredményt hozott japán kutatóknak a csimpánz és az ember rövidtávú memóriáját vizsgáló kísérlete: a csimpánznak jobb adottságai vannak, mint az embernek, számolt be az AP.

Meglepő eredmény
Tízmillió éves majomcsontot találtak
http://index.hu/tudomany/majom151107/

Az eddig ismeretlen fajtól származó lelet alátámasztja a már-már bukottnak számító elméletet, miszerint a majomtól az emberig tartó evolúciós folyamat Afrikában ment végbe teljes egészében.

Tízmillió éves majomcsontot találtak
Activityznek az orángutánok
http://index.hu/tudomany/ape070803/

Brit tudósok kommunikációs kísérleteket végeztek orángutánokkal. Az eredmény megdöbbentő volt: a főemlősök hasonló stratégiával próbálják elmutogatni mondandójukat, mint az emberek az Activity nevű társasjátékban.

Activityznek az orángutánok
A csimpánzok is önzetlenek
http://index.hu/tudomany/csimp070628/

Bár az önzetlen viselkedést alapvetően emberi jellemzőnek tartják, kísérletek bizonyítják, hogy bizonyos körülmények között a csimpánzok is tudatosan és a jutalom reménye nélkül segítenek.

A csimpánzok is önzetlenek
Interjú egy majommal
http://index.hu/tudomany/maom070531/

Az ABC News riportere elbeszélgetett a The Great Ape Trust alapítványnál nevelt törpecsimpánzzal, Kanzival. Nem, ez nem vicc, a szervezetnél már évtizedek óta tanítanak majmokat kommunikálni. Az alapítvány szakemberei szerint kutatásuk az emberi tanulás megértésében is segíthet.

Interjú egy majommal
Fegyverkeznek a csimpánzok
http://index.hu/tudomany/apes070223/

Brit és amerikai tudósoknak először sikerült megfigyelniük csimpánzokat fegyverkészítés közben. A főemlősök dárdákkal mentek üregekben megbújó éjjeli állatokra.

Fegyverkeznek a csimpánzok
Majmok a házban
http://index.hu/tudomany/mpark/

Hamarosan jelnyelvet értő bonobó csimpánzok és orángutánok költöznek az amerikai Des Moines külvárosában a nekik épített lakóparkba. Az újhullámos főemlőskutatás tervezői arra kíváncsiak, mivé válnak az emberszabásúak több generáció alatt az emberi környezetben.

Majmok a házban
Majmokat tettek munkamániássá génblokkolással
http://index.hu/tudomany/biotech/mnkgn0812/

Az egyik agyi gén blokkolásával amerikai kutatók elérték, hogy a kísérleti majmok vég nélkül folytassák azt a tevékenységet, amelyet korábban a várható jutalom reményében hajtottak végre.

Majmokat tettek munkamániássá génblokkolással
Balkezesség
http://index.hu/tudomany/kez1207/

Megdölt az tudományos a nézet, hogy a jobbkezesség dominanciája összefügg az ember törzsfejlődés során kialakult kivételes nyelvi képességeivel.

Balkezesség
Kulturáltak
http://index.hu/tudomany/majomkult/

Az elmúlt napokban egy amerikai és egy angol tudományos folyóiratban is tanulmány jelent meg az emberszabású majmok kultúrájával kapcsolatos újabb felfedezésekről. Ezek arra látszanak utalni, hogy a korai főemlősök - köztük az ember ősei is - már 14 millió évvel ezelőtt kifejlesztették az új magatartásnormák kialakításának képességét, azaz hatmillió évvel hamarabb, mint azt eddig feltételezték.

Kulturáltak
Elkészült a géntérkép
http://index.hu/tudomany/ch0901/

Az ember és a majom DNS-mintáinak összevetése választ adhat arra a kérdésre, hogy hol vált el a két faj egymástól az evolúció során. Lehet, hogy az ember a zsákutca, és a csimpánz a király? Vagy isten akarta így? A válasz még várat magára.

Elkészült a géntérkép
Humánusan háborúznak a pókmajmok
http://index.hu/tudomany/pokem0601/

A Mexikóban honos pókmajom ugyanúgy háborúzik, mint az ember, a harc viszont nem jár halálos áldozatokkal. Helyi kutatók hét évig figyelték a pókmajmokat, és rájöttek, hogy csak a hímek háborúznak, a nőstényeket békén hagyják. Az is előfordul, hogy szerelmi affér borzolja a kedélyeket.

Humánusan háborúznak a pókmajmok
Nem készülhet mutáns
http://index.hu/tudomany/mut050214/

Az amerikai szabadalmi hivatal visszautasította, hogy bejegyezzen egy ember és állat keresztezésére kifejlesztett módszert. A tudóstársadalom és a hivatali szervek komoly vitákat folytatnak arról, hogy mikortól válik egy genetikailag módosított teremtmény túlságosan emberivé.

Nem készülhet mutáns
Új majmot találtak Indiában
http://index.hu/tudomany/mazsom0412/

A tudomány számára eddig ismeretlen főemlősfajt fényképeztek le Indiában. A most felfedezett faj rendszertani neve a helyiek nyelvén "erdőmélyi majmot" jelent. Utoljára száz évvel ezelőtt találtak új makákófajt.

Új majmot találtak Indiában
Rejtélyes nagymajmot találtak Kongóban
http://index.hu/politika/bulvar/majom7660/

Nem tudják eldönteni a tudósok, hogy gorillajellegű csimpánzt, csimpánzjellegű gorillát vagy egy új fajt találtak Afrika közepén. A Kongói Demokratikus Köztársaság északi részén élő majom a helyiek szerint tigrisölő, bár Afrikában nem is él tigris.

Rejtélyes nagymajmot találtak Kongóban
Óriásmajom után kutatnak Franciaországban
http://index.hu/politika/bulvar/0907monkey/

Három napja hiába kutatnak egy egyelőre azonosítatlan óriásmajom után a francia hatóságok. Az emberszabásút, akinek eltűnését még nem jelentette sem állatkert, sem cirkusz, vasárnap fedezték fel turisták Drôme megyében.

Óriásmajom után kutatnak Franciaországban
Csuklyásmajom bolyong Csongrádban
http://index.hu/politika/bulvar/majom9775/

A Szegedi Vadaspark szakmai vezetője megerősítette az Indexnek azt az információt, hogy egy, vélhetően a palicsi állatkertből megszökött csuklyásmajom kószál Csongrád megye déli részén. A múlt héten már megpróbálták befogni a tájidegen kisemlőst, sikertelenül.

Csuklyásmajom bolyong Csongrádban
Interjú egy majommal
http://index.hu/tudomany/maom070531/

Az ABC News riportere elbeszélgetett a The Great Ape Trust alapítványnál nevelt törpecsimpánzzal, Kanzival. Nem, ez nem vicc, a szervezetnél már évtizedek óta tanítanak majmokat kommunikálni. Az alapítvány szakemberei szerint kutatásuk az emberi tanulás megértésében is segíthet.

Interjú egy majommal
A vizet is eszközként használják az orángutánok
http://index.hu/tudomany/orang070704/

Egy kísérlet, amit Aesopus egyik tanmeséje ihletett, igazolta, hogy az orángutánok elég okosak ahhoz, hogy problémamegoldó eszközként használják a vizet.

A vizet is eszközként használják az orángutánok
Pingponglabda nagyságú volt az emberelőd agya
http://index.hu/tudomany/pingmajom/

Egy harmincmillió éves, egyedülálló módon érintetlen ősmajomkoponyát talált az amerikai Duke Egyetem kutatócsoportja. A lelet szerint az afrikai főemlősök nagy és fejlett agya sokkal később fejlődött ki, mint azt korábban gondolták.

Pingponglabda nagyságú volt az emberelőd agya
Emberré válhat
http://2000magyar.mindenkinet.hu/tudomany/elet/20030521emberre.html

Amerikai kutatók szerint a két csimpánzfajt át kell sorolni a Homo nemzetségbe, amely így már három fajt foglalna magába. A merész javaslat újabb genetikai vizsgálatokon alapul, amelyek 99,4%-os egyezést mutattak ki ember és csimpánzok között.

Emberré válhat
Balkezesek
http://www.hirtv.hu/?tPath=/tud-tech/&article_hid=58785

Amerikai kutatók a tanzániai Gombe Nemzeti Parkban 17 vadon élő csimpánzt tanulmányoztak három éven át, és azt tapasztalták, hogy 12 a bal kezét használta, amikor ágakkal kutattak kedvenc eledelük, a termeszek után. Négy állat jobbkezes volt, egy pedig hozzávetőleg egyenlő mértékben használta mindkét kezét.

Balkezesek
Két rokon, mégis nagy a különbség
http://ma.hu/tart/rcikk/h/0/145006/1

Nem tudni, hogy csimpánzkörökben büszkeséget vagy szégyenkezést váltott-e ki pár éve a felfedezés, hogy az ember és a csimpánz genetikai állománya 99 százalékban megegyezik.

Két rokon, mégis nagy a különbség
Dns
http://www.karpatinfo.net/article21819.html

Néhány napja már ismerjük a csimpánz örökítőanyaga, DNS-e építőrészeinek a sorrendjét, vagyis tudjuk a könyv betűinek a sorrendjét, s egy kicsit megpróbálunk beleolvasni.

Dns
Leírás
http://innovex.veszprem.hu/zoovp/allat_oldal.php?id=78

Trópusi esőerdőkben és fás szavannákon él. Nappal aktív, éjszakára alvófészket épít magának. Az emberszabásúakra jellemző módon az ujjpercein jár. Táplálékának nagyobb része növényi eredetű, de rovarokat, tojást, kisebb gerinceseket is elfogyasztanak. Megfigyelték, ahogy a hímek szervezetten vadásznak kisebb antilopokra és majmokra is.

Leírás
Csimpánz - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Csimp%C3%A1nz

A csimpánz (Pan) az emberszabású majmok egy neme, amelybe az ember két legközelebbi rokona, a közönséges csimpánz és a bonobó vagy törpecsimpánz tartozik. ...

Csimpánz - Wikipédia
A csimpánz fákon, közösségben él, könnyen szelídíthető
http://cograf.hu/lexikon/allatok/csimpanz.html

A csimpánz fákon, közösségben él, könnyen szelídíthető. Magassága körülbelül 1,4 méter, súlya átlagosan 75 kilogramm, s szabadban akár 50 évig is élhet. A csimpánz az emberhez legközelebb álló állat, a tudományos vizsgálatok kedvenc alanya a természetben, ketrecben vagy lakásban az etológusok és pszichológusok számára. A csimpánz ugyanis az egyetlen olyan állat, mely képes olyanra, mint például két rövid bot egymásba illesztése, ládák egymásra rakodása, felfüggesztett banánok elérése, de akár egy nyelv alapfogalmait is el tudja sajátítani.

A csimpánz fákon, közösségben él, könnyen szelídíthető
Meghalt a legokosabb
http://index.hu/politika/bulvar/1101wsh/

Meghalt az első csimpánz, amely képes volt alkalmazni az emberi jelbeszéd 250 szavát. Washoe 42 évesen hunyt el a Washingtoni Egyetem Kutatóintézetében kedden.

Meghalt a legokosabb
A bonobók a reggeliről csevegnek
http://www.hir24.hu/tudomany/2011/04/28/a-bonobok-a-reggelirol-csevegnek/

Brit tudósok megfejtették a majmok nyelvét. A bonobók az élelem minőségéről diskurálnak.

A bonobók a reggeliről csevegnek
A csimpánz vagy a bonobó kerekedik felül?
http://eletmod.transindex.ro/?hir=8100

A bonobóval közös bennünk a nagylelkűség, a kedvesség és sok más jó tulajdonság. A csimpánzokkal osztozunk az erőszakosságban, a kegyetlenségben, a társadalmunk hierarchikus felépítésében. És hogy melyik tendencia kerekedik felül, az a körülményektől függ" - magyarázza Frans de Waal. (mti-panoráma)

A csimpánz vagy a bonobó kerekedik felül?
Az agyától akár beszélhetne is
http://www.origo.hu/tudomany/20080316-a-csimpanz-agya-lehetove-tenne-a-nyelv ...

Amerikai kutatók szerint a kommunikációs jelek képzésének idegrendszeri alapjaiban megegyezés mutatható ki az ember és főemlős rokonaink, a csimpánzok agyában. A csimpánz agya tehát lehetővé tenné a nyelv használatát. Vajon ez csak a fogságban élő csimpánzokra vonatkozik?

Az agyától akár beszélhetne is
Csipogás, brekegés, makogás, beszéd
http://www.origo.hu/tudomany/20070829-csipogas-brekeges-makogas-beszed-hango ...

A különböző állatok sokféle módon képeznek akusztikus jeleket: van, amelyik hangszálaival, de akad olyan, amelyik lábait vagy uszonyát dörzsöli teste oldalához. A jelek célja azonban közös: segítségükkel fajtársaikat igyekeznek a kívánt viselkedésre késztetni. Az állati hangok vizsgálatával az emberi beszéd eredetéről is ismereteket szerezhetünk.

Csipogás, brekegés, makogás, beszéd
Emberré válhat
http://www.origo.hu/tudomany/elet/20030521emberre.html

Amerikai kutatók szerint a két csimpánzfajt át kell sorolni a Homo nemzetségbe, amely így már három fajt foglalna magába. A merész javaslat újabb genetikai vizsgálatokon alapul, amelyek 99,4%-os egyezést mutattak ki ember és csimpánzok között.

Emberré válhat
Génváltozás tette lehetővé
http://www.origo.hu/tudomany/elet/20020815genvaltozas.html

Egy egyszerű gén megváltozása az oka annak, hogy az emberek megtanultak beszélni, viszont a szóban forgó mutáció hiánya akadályozta meg ebben az emberszabású majmokat és más állatokat - tűnik ki a Nature című lapból.

Génváltozás tette lehetővé
A csimpánzok gondolatait vizsgálták
http://www.origo.hu/tudomany/20071019-a-csimpanzok-gondolatait-vizsgaltak.html

Agyi képalkotó eljárásokkal felfedhetők a csimpánzok és az emberek gondolkodási folyamatai között meglévő hasonlóságok és különbségek. Amerikai kutatók nyugalmi helyzetben és gondolkodás közben is összehasonlították az emberszabásúak és az emberek agyi aktivitását, és a közös evolúciós múltra utaló hasonlóságok mellett az emberré válás során kialakult különbségeket is felfedeztek.

A csimpánzok gondolatait vizsgálták
Kereszteződhettek egymással
http://www.origo.hu/tudomany/elet/20060523acsimpanz.html

Az evolúciós szakadás az ember és legközelebbi élő rokonunk, a csimpánz között talán nem is történt olyan régen, mint azt eddig gondoltuk. Legalábbis a legújabb vizsgálatok - melyek a két faj genetikai állományát hasonlították össze - ezt sugallják.

Kereszteződhettek egymással
Genetikai állomány
http://www.origo.hu/tudomany/elet/20050918elkeszult.html

Befejeződött a csimpánz és az ember genetikai állományának első átfogó összehasonlítása. A kutatás - amely új utakat nyithat meg az orvosbiológia számára is - egyrészt meglepő hasonlóságokat, másrészt jelentős különbségeket tárt fel a két genom között.

Genetikai állomány
Vécét pucolt
http://velvet.hu/onleany/majo0118/

Az arkansasi Little Rock Állatkertből elszökött csimpánz először a karbantartók konyhaszekrényét fosztott ki, majd levezetésként takarított egy sort. Végül a nyugtatóval kiütött állat a hűtőszekrény tetején bealudt.

Vécét pucolt
A csimpánz is ember?
http://www.sg.hu/cikkek/27626/a_csimpanz_is_ember

Egy új genetikai kutatás szerint a csimpánzok annyira közeli rokonai az embernek, hogy ennek megfelelően az emberi család tagjakét kellene őket tekinteni. A detroiti Wayne State University tudósai megvizsgálták az emberek valamint számos majomfaj kulcs génjeit és arra az eredményre jutottak, hogy "életkódunk" 99,4%-ban azonos a csimpánzéval.

A csimpánz is ember?
Az evolúciós rokonság bizonyítéka?
http://www.christiananswers.net/hungarian/q-aig/aig-c018h.html

Az, hogy a csimpánzok és az emberek DNS-e közötti hasonlóság majdnem 100%-os, szinte köztudott, bár a pontos adatok 97% és 99% között változik, attól függõen, hogy ki mondja.

Az evolúciós rokonság bizonyítéka?
Meglepő eredmény
http://index.hu/tudomany/1203ayuma/

Meglepő eredményt hozott japán kutatóknak a csimpánz és az ember rövidtávú memóriáját vizsgáló kísérlete: a csimpánznak jobb adottságai vannak, mint az embernek, számolt be az AP.

Meglepő eredmény
Tízmillió éves majomcsontot találtak
http://index.hu/tudomany/majom151107/

Az eddig ismeretlen fajtól származó lelet alátámasztja a már-már bukottnak számító elméletet, miszerint a majomtól az emberig tartó evolúciós folyamat Afrikában ment végbe teljes egészében.

Tízmillió éves majomcsontot találtak
Activityznek az orángutánok
http://index.hu/tudomany/ape070803/

Brit tudósok kommunikációs kísérleteket végeztek orángutánokkal. Az eredmény megdöbbentő volt: a főemlősök hasonló stratégiával próbálják elmutogatni mondandójukat, mint az emberek az Activity nevű társasjátékban.

Activityznek az orángutánok
A csimpánzok is önzetlenek
http://index.hu/tudomany/csimp070628/

Bár az önzetlen viselkedést alapvetően emberi jellemzőnek tartják, kísérletek bizonyítják, hogy bizonyos körülmények között a csimpánzok is tudatosan és a jutalom reménye nélkül segítenek.

A csimpánzok is önzetlenek
Interjú egy majommal
http://index.hu/tudomany/maom070531/

Az ABC News riportere elbeszélgetett a The Great Ape Trust alapítványnál nevelt törpecsimpánzzal, Kanzival. Nem, ez nem vicc, a szervezetnél már évtizedek óta tanítanak majmokat kommunikálni. Az alapítvány szakemberei szerint kutatásuk az emberi tanulás megértésében is segíthet.

Interjú egy majommal
Fegyverkeznek a csimpánzok
http://index.hu/tudomany/apes070223/

Brit és amerikai tudósoknak először sikerült megfigyelniük csimpánzokat fegyverkészítés közben. A főemlősök dárdákkal mentek üregekben megbújó éjjeli állatokra.

Fegyverkeznek a csimpánzok
Majmok a házban
http://index.hu/tudomany/mpark/

Hamarosan jelnyelvet értő bonobó csimpánzok és orángutánok költöznek az amerikai Des Moines külvárosában a nekik épített lakóparkba. Az újhullámos főemlőskutatás tervezői arra kíváncsiak, mivé válnak az emberszabásúak több generáció alatt az emberi környezetben.

Majmok a házban
Majmokat tettek munkamániássá génblokkolással
http://index.hu/tudomany/biotech/mnkgn0812/

Az egyik agyi gén blokkolásával amerikai kutatók elérték, hogy a kísérleti majmok vég nélkül folytassák azt a tevékenységet, amelyet korábban a várható jutalom reményében hajtottak végre.

Majmokat tettek munkamániássá génblokkolással
Balkezesség
http://index.hu/tudomany/kez1207/

Megdölt az tudományos a nézet, hogy a jobbkezesség dominanciája összefügg az ember törzsfejlődés során kialakult kivételes nyelvi képességeivel.

Balkezesség
Kulturáltak
http://index.hu/tudomany/majomkult/

Az elmúlt napokban egy amerikai és egy angol tudományos folyóiratban is tanulmány jelent meg az emberszabású majmok kultúrájával kapcsolatos újabb felfedezésekről. Ezek arra látszanak utalni, hogy a korai főemlősök - köztük az ember ősei is - már 14 millió évvel ezelőtt kifejlesztették az új magatartásnormák kialakításának képességét, azaz hatmillió évvel hamarabb, mint azt eddig feltételezték.

Kulturáltak
Elkészült a géntérkép
http://index.hu/tudomany/ch0901/

Az ember és a majom DNS-mintáinak összevetése választ adhat arra a kérdésre, hogy hol vált el a két faj egymástól az evolúció során. Lehet, hogy az ember a zsákutca, és a csimpánz a király? Vagy isten akarta így? A válasz még várat magára.

Elkészült a géntérkép
Humánusan háborúznak a pókmajmok
http://index.hu/tudomany/pokem0601/

A Mexikóban honos pókmajom ugyanúgy háborúzik, mint az ember, a harc viszont nem jár halálos áldozatokkal. Helyi kutatók hét évig figyelték a pókmajmokat, és rájöttek, hogy csak a hímek háborúznak, a nőstényeket békén hagyják. Az is előfordul, hogy szerelmi affér borzolja a kedélyeket.

Humánusan háborúznak a pókmajmok
Nem készülhet mutáns
http://index.hu/tudomany/mut050214/

Az amerikai szabadalmi hivatal visszautasította, hogy bejegyezzen egy ember és állat keresztezésére kifejlesztett módszert. A tudóstársadalom és a hivatali szervek komoly vitákat folytatnak arról, hogy mikortól válik egy genetikailag módosított teremtmény túlságosan emberivé.

Nem készülhet mutáns
Új majmot találtak Indiában
http://index.hu/tudomany/mazsom0412/

A tudomány számára eddig ismeretlen főemlősfajt fényképeztek le Indiában. A most felfedezett faj rendszertani neve a helyiek nyelvén "erdőmélyi majmot" jelent. Utoljára száz évvel ezelőtt találtak új makákófajt.

Új majmot találtak Indiában
Rejtélyes nagymajmot találtak Kongóban
http://index.hu/politika/bulvar/majom7660/

Nem tudják eldönteni a tudósok, hogy gorillajellegű csimpánzt, csimpánzjellegű gorillát vagy egy új fajt találtak Afrika közepén. A Kongói Demokratikus Köztársaság északi részén élő majom a helyiek szerint tigrisölő, bár Afrikában nem is él tigris.

Rejtélyes nagymajmot találtak Kongóban
Óriásmajom után kutatnak Franciaországban
http://index.hu/politika/bulvar/0907monkey/

Három napja hiába kutatnak egy egyelőre azonosítatlan óriásmajom után a francia hatóságok. Az emberszabásút, akinek eltűnését még nem jelentette sem állatkert, sem cirkusz, vasárnap fedezték fel turisták Drôme megyében.

Óriásmajom után kutatnak Franciaországban
Csuklyásmajom bolyong Csongrádban
http://index.hu/politika/bulvar/majom9775/

A Szegedi Vadaspark szakmai vezetője megerősítette az Indexnek azt az információt, hogy egy, vélhetően a palicsi állatkertből megszökött csuklyásmajom kószál Csongrád megye déli részén. A múlt héten már megpróbálták befogni a tájidegen kisemlőst, sikertelenül.

Csuklyásmajom bolyong Csongrádban
Interjú egy majommal
http://index.hu/tudomany/maom070531/

Az ABC News riportere elbeszélgetett a The Great Ape Trust alapítványnál nevelt törpecsimpánzzal, Kanzival. Nem, ez nem vicc, a szervezetnél már évtizedek óta tanítanak majmokat kommunikálni. Az alapítvány szakemberei szerint kutatásuk az emberi tanulás megértésében is segíthet.

Interjú egy majommal
A vizet is eszközként használják az orángutánok
http://index.hu/tudomany/orang070704/

Egy kísérlet, amit Aesopus egyik tanmeséje ihletett, igazolta, hogy az orángutánok elég okosak ahhoz, hogy problémamegoldó eszközként használják a vizet.

A vizet is eszközként használják az orángutánok
Pingponglabda nagyságú volt az emberelőd agya
http://index.hu/tudomany/pingmajom/

Egy harmincmillió éves, egyedülálló módon érintetlen ősmajomkoponyát talált az amerikai Duke Egyetem kutatócsoportja. A lelet szerint az afrikai főemlősök nagy és fejlett agya sokkal később fejlődött ki, mint azt korábban gondolták.

Pingponglabda nagyságú volt az emberelőd agya
Emberré válhat
http://2000magyar.mindenkinet.hu/tudomany/elet/20030521emberre.html

Amerikai kutatók szerint a két csimpánzfajt át kell sorolni a Homo nemzetségbe, amely így már három fajt foglalna magába. A merész javaslat újabb genetikai vizsgálatokon alapul, amelyek 99,4%-os egyezést mutattak ki ember és csimpánzok között.

Emberré válhat
Balkezesek
http://www.hirtv.hu/?tPath=/tud-tech/&article_hid=58785

Amerikai kutatók a tanzániai Gombe Nemzeti Parkban 17 vadon élő csimpánzt tanulmányoztak három éven át, és azt tapasztalták, hogy 12 a bal kezét használta, amikor ágakkal kutattak kedvenc eledelük, a termeszek után. Négy állat jobbkezes volt, egy pedig hozzávetőleg egyenlő mértékben használta mindkét kezét.

Balkezesek
Két rokon, mégis nagy a különbség
http://ma.hu/tart/rcikk/h/0/145006/1

Nem tudni, hogy csimpánzkörökben büszkeséget vagy szégyenkezést váltott-e ki pár éve a felfedezés, hogy az ember és a csimpánz genetikai állománya 99 százalékban megegyezik.

Két rokon, mégis nagy a különbség
Dns
http://www.karpatinfo.net/article21819.html

Néhány napja már ismerjük a csimpánz örökítőanyaga, DNS-e építőrészeinek a sorrendjét, vagyis tudjuk a könyv betűinek a sorrendjét, s egy kicsit megpróbálunk beleolvasni.

Dns
Leírás
http://innovex.veszprem.hu/zoovp/allat_oldal.php?id=78

Trópusi esőerdőkben és fás szavannákon él. Nappal aktív, éjszakára alvófészket épít magának. Az emberszabásúakra jellemző módon az ujjpercein jár. Táplálékának nagyobb része növényi eredetű, de rovarokat, tojást, kisebb gerinceseket is elfogyasztanak. Megfigyelték, ahogy a hímek szervezetten vadásznak kisebb antilopokra és majmokra is.

Leírás
Hirdetések
Oldal leírása
majom.wyw.hu: Majom katalógus. Ember és majom rokonsága, híres majmok. Csimpánz, gorilla, orangután, pávián, bonobo, gibbonfélék, makifélék.
Gyűjteményünkben 125 válogatott majom témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 125 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 4258