Top 40 legnépszerűbb link > Majom - wyw.hu

Szponzorált linkek
Kommunikáció majom módra
http://www.csakjohirek.hu/content/view/4071/42/

Emberül kommunikálnak a majmok vagy majomul az ember? Ez így nem túl tudományos megfogalmazás, de hogy nagyon is közel áll egymáshoz a kettő, már több mint biztos. És itt most nem a városi csúcsforgalomról van szó…

Kommunikáció majom módra
Interjú egy majommal
http://index.hu/tudomany/maom070531/

Az ABC News riportere elbeszélgetett a The Great Ape Trust alapítványnál nevelt törpecsimpánzzal, Kanzival. Nem, ez nem vicc, a szervezetnél már évtizedek óta tanítanak majmokat kommunikálni. Az alapítvány szakemberei szerint kutatásuk az emberi tanulás megértésében is segíthet.

Interjú egy majommal
Makifélék
http://hu.wikipedia.org/wiki/Makif%C3%A9l%C3%A9k

A makifélék Madagaszkáron és néhány környező szigeten élnek. Elsősorban fán élő, főként nappal aktív fajok. Megnyúlt pofa, rövid fül és hosszú farok jellemzi az ide tartozó fajokat. Alsó fogsoruk metsző- és szemfogaik ún. fogfésűt alkotnak, melyekkel szőrzetüket ápolják. Fogazatuk 36 fogból áll. Hátsó végtagjuk második ujján köröm helyett karom található, melyet szintén testápolásra használnak. Négy nemzetség tíz faja tartozik a családba, melyek némelyike gyakori lakója az állatkerteknek.

Makifélék
Csipogás, brekegés, makogás, beszéd
http://www.origo.hu/tudomany/20070829-csipogas-brekeges-makogas-beszed-hango ...

A különböző állatok sokféle módon képeznek akusztikus jeleket: van, amelyik hangszálaival, de akad olyan, amelyik lábait vagy uszonyát dörzsöli teste oldalához. A jelek célja azonban közös: segítségükkel fajtársaikat igyekeznek a kívánt viselkedésre késztetni. Az állati hangok vizsgálatával az emberi beszéd eredetéről is ismereteket szerezhetünk.

Csipogás, brekegés, makogás, beszéd
Csimpánz - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Csimp%C3%A1nz

A csimpánz (Pan) az emberszabású majmok egy neme, amelybe az ember két legközelebbi rokona, a közönséges csimpánz és a bonobó vagy törpecsimpánz tartozik. ...

Csimpánz - Wikipédia
Bonobó - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Bonob%C3%B3

A bonobó (Pan paniscus) az utolsóként felfedezett emberszabású majomfaj. 1929-ben bukkant maradványaikra egy német kutató egy belga múzeumban. Eleinte a közönséges csimpánz (Pan troglodytes) alfajának gondolták, és ezért törpe csimpánznak nevezték, de azóta kiderült, hogy ez egy külön csimpánzfaj, amely mintegy 2,5 millió éve vált külön a közönséges csimpánztól.

Bonobó - Wikipédia
Valóban bizonyított-e, hogy az ember a majmoktól származik?
http://www.christiananswers.net/hungarian/q-eden/edn-c008h.html

A legtöbb ember õszintén hisz abban, hogy az emberi faj származását pontosan és majdnem teljes feltérképezték. Hallottak az úgynevezett "hiányzó láncszemekrõl", és ezeket tudományos bizonyítéknak tartják arra, hogy az emberi faj valóban a majmoktól származik.

Valóban bizonyított-e, hogy az ember a majmoktól származik?
Az evolúciós rokonság bizonyítéka?
http://www.christiananswers.net/hungarian/q-aig/aig-c018h.html

Az, hogy a csimpánzok és az emberek DNS-e közötti hasonlóság majdnem 100%-os, szinte köztudott, bár a pontos adatok 97% és 99% között változik, attól függõen, hogy ki mondja.

Az evolúciós rokonság bizonyítéka?
Pávián - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1vi%C3%A1n

A páviánok a Papio nembe tartozó óvilági majmok, amelyek Afrikában és egy kis területen az Arab-félszigeten fordulnak elő. Meglehetősen nagytermetű, nagy csapatokban élő, mindenevő főemlősök. Hagyományosan öt fajukat különböztetik meg, ám ezt a felosztást számos kutató elveti – sokak szerint csak 2, mások szerint viszont 7 faj tartozik ide. A genetikai vizsgálatok a nem tagjai esetében még gyerekcipőben járnak, így egyelőre nincsenek megnyugtató eredmények.

Pávián - Wikipédia
Csita
http://hu.wikipedia.org/wiki/Csita_(csimp%C3%A1nz)

A filmekben és a való életben ugyanazt a nevet viseli, bár nem ő az eredeti filmbeli Csita: Johnny Weissmüller első Tarzan-filmjében (Tarzan a majomember, 1932) egy másik csimpánz alakította Csitát, a második Csita csak a következő filmben (Tarzan és társa, 1934) jelent meg, ekkor még mint kölyök, aki az eredeti Csita vállán lovagolt. A következő filmekben azonban átvette Csita szerepét.

Csita
A bonobo majmokról
http://majomland.atw.hu/bonoboleiras.htm

A törpecsimpánzok vagy bonobók kizárólag Afrikában, a Kongó medencében élnek és jóval ritkábbak, mint a rokonaik a csimpánzok.

A bonobo majmokról
Genetikai állomány
http://www.origo.hu/tudomany/elet/20050918elkeszult.html

Befejeződött a csimpánz és az ember genetikai állományának első átfogó összehasonlítása. A kutatás - amely új utakat nyithat meg az orvosbiológia számára is - egyrészt meglepő hasonlóságokat, másrészt jelentős különbségeket tárt fel a két genom között.

Genetikai állomány
A csimpánz is ember?
http://www.sg.hu/cikkek/27626/a_csimpanz_is_ember

Egy új genetikai kutatás szerint a csimpánzok annyira közeli rokonai az embernek, hogy ennek megfelelően az emberi család tagjakét kellene őket tekinteni. A detroiti Wayne State University tudósai megvizsgálták az emberek valamint számos majomfaj kulcs génjeit és arra az eredményre jutottak, hogy "életkódunk" 99,4%-ban azonos a csimpánzéval.

A csimpánz is ember?
Kanzi, bonobó
http://www.geographic.hu/napkepe.php?nap=2008-04-04

Szívesen tanul szavakat, az előember szintjén készít szerszámokat, eszközöket. Serdülőkorában Kanzi saját elhatározásából, az anyjával foglalkozó tudósokat figyelve kezdte tanulni az emberek nyelvét.

Kanzi, bonobó
Az agyától akár beszélhetne is
http://www.origo.hu/tudomany/20080316-a-csimpanz-agya-lehetove-tenne-a-nyelv ...

Amerikai kutatók szerint a kommunikációs jelek képzésének idegrendszeri alapjaiban megegyezés mutatható ki az ember és főemlős rokonaink, a csimpánzok agyában. A csimpánz agya tehát lehetővé tenné a nyelv használatát. Vajon ez csak a fogságban élő csimpánzokra vonatkozik?

Az agyától akár beszélhetne is
Páviánok
http://cograf.hu/lexikon/allatok/pavian.html

Nagy szemfogai miatt ragadozószerű (kutyafejű majmok) a cerkófmajomfélék családjából származik. A pávián ülőgumói nagyok, néha élénk színűek. A galléros pávián Afrika északkeleti részén, a sziklás hegyekben él. Az összetartó család felett egy öreg hím uralkodik.

Páviánok
Tájszólásban beszélnek
http://www.szaku.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1610&Itemid=239

Akárcsak emberi rokonaik, a majmok is eltérő nyelven kommunikálnak az egyes régiókban - a Japánban élő majmok saját dialektust fejlesztettek ki, derül ki egy kutatócsoport jelentéséből.

Tájszólásban beszélnek
Kongó
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kong%C3%B3_(csimp%C3%A1nz)

Kongó (Congo) volt a neve annak a csimpánznak, amely megtanult papírra és vászonra festeni, Desmond Morris zoológus, etológus és szürrealista festő "tanítványaként". Az 1950-es évek végén festett a legtöbbet. A stílusát az absztrakt impresszionizmus irányzatába sorolták be.

Kongó
Gibbonfélék - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Gibbonf%C3%A9l%C3%A9k

A gibbonfélék (Hylobatidae) az emlősök (Mammalia) osztályába és a főemlősök (Primates) rendjébe tartozó család. Fejlődésük vonala mintegy 18 millió éve vált külön az hominidák (Hominidae) családjáétól. A régészek Afrikától (Aelopithecus, Micropithecus) Európán (Pliopithecus) át Kínáig (Dionysopithecus) számos olyan, 15–33 millió éves koponyatöredéket és fogat találtak, amelyeket felépítésük alapján ősgibbon maradványnak tartottak/tartanak, de a perdöntőnek számító végtagleletek hiányoznak, így ezen ősmajmok besorolása kétséges.

Gibbonfélék - Wikipédia
Orangután - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Orangut%C3%A1n

Az orangután (Pongo) az embertől legtávolabb álló emberszabású majmok neme. Fejlődési vonala (Ponginae) alcsalád) mintegy 14 millió éve vált el a többi emberszabásúétól (Homininae és Dryopithecinae alcsaládok). Neve malájul erdei embert jelent. Az indonéz bennszülöttek félték és tisztelték, egyes törzseknél a férfiasság próbája volt egy kifejlett hím legyőzése kézitusában.

Orangután - Wikipédia
Magilla Gorilla
http://index.hu/kultur/media/magilla/

"Március 22-én, 90 éves korában elhunyt William Hanna, a Flintstones, a Jetsons, a Yogi Bear, a Tom és Jerry és sok más rajzfilm atyja, a Hanna-Barbera stúdió társalapítója." Eddig a hír, innen az emlékezés és a fikció. Kicsoda William Hanna? És kicsoda Jávor Pál?

Magilla Gorilla
Majmok a házban
http://index.hu/tudomany/mpark/

Hamarosan jelnyelvet értő bonobó csimpánzok és orángutánok költöznek az amerikai Des Moines külvárosában a nekik épített lakóparkba. Az újhullámos főemlőskutatás tervezői arra kíváncsiak, mivé válnak az emberszabásúak több generáció alatt az emberi környezetben.

Majmok a házban
A csimpánz fákon, közösségben él, könnyen szelídíthető
http://cograf.hu/lexikon/allatok/csimpanz.html

A csimpánz fákon, közösségben él, könnyen szelídíthető. Magassága körülbelül 1,4 méter, súlya átlagosan 75 kilogramm, s szabadban akár 50 évig is élhet. A csimpánz az emberhez legközelebb álló állat, a tudományos vizsgálatok kedvenc alanya a természetben, ketrecben vagy lakásban az etológusok és pszichológusok számára. A csimpánz ugyanis az egyetlen olyan állat, mely képes olyanra, mint például két rövid bot egymásba illesztése, ládák egymásra rakodása, felfüggesztett banánok elérése, de akár egy nyelv alapfogalmait is el tudja sajátítani.

A csimpánz fákon, közösségben él, könnyen szelídíthető
Emberszabásúmajom félék (Pongidae)
http://mek.oszk.hu/03400/03408/html/41.html

Az állatvilág legmagasabb rangú s az emberhez leghasonlóbb csoportját az emberszabású majmok (Pongidae, Anthropomorphae) családja alkotja. Nevüket teljes joggal viselik. Az emberhez való hasonlóságuk oly nagy, hogy aki az állatkertben csak egyszer is látja őket – hát még aki behatóbban foglalkozik velük –, azonnal maga is így nevezné őket, ha már régóta nem ez volna a nevük.

Emberszabásúmajom félék (Pongidae)
Interjú egy majommal
http://index.hu/tudomany/maom070531/

Az ABC News riportere elbeszélgetett a The Great Ape Trust alapítványnál nevelt törpecsimpánzzal, Kanzival. Nem, ez nem vicc, a szervezetnél már évtizedek óta tanítanak majmokat kommunikálni. Az alapítvány szakemberei szerint kutatásuk az emberi tanulás megértésében is segíthet.

Interjú egy majommal
A félmajmok okosabbak, mint feltételezték
http://www.origo.hu/tudomany/elet/20040518afelmajmok.html

A primatológusok többségének véleménye szerint a makimajmok - noha bájos teremtmények - a főemlősök között a legkevésbé intelligensek. Egy új tanulmány szerint azonban - ha akarják - megdöbbentő ügyességről tesznek tanúbizonyságot.

A félmajmok okosabbak, mint feltételezték
Kereszteződhettek egymással
http://www.origo.hu/tudomany/elet/20060523acsimpanz.html

Az evolúciós szakadás az ember és legközelebbi élő rokonunk, a csimpánz között talán nem is történt olyan régen, mint azt eddig gondoltuk. Legalábbis a legújabb vizsgálatok - melyek a két faj genetikai állományát hasonlították össze - ezt sugallják.

Kereszteződhettek egymással
Meghalt a legokosabb
http://index.hu/politika/bulvar/1101wsh/

Meghalt az első csimpánz, amely képes volt alkalmazni az emberi jelbeszéd 250 szavát. Washoe 42 évesen hunyt el a Washingtoni Egyetem Kutatóintézetében kedden.

Meghalt a legokosabb
Inkább vízimajmok voltunk
http://index.hu/tudomany/tortenelem/vizimaj6108/

Sajnálattal gondolok rá, hogy az ebben a műben levont legfőbb következtetés, hogy az ember valamely alacsonyrendű szervezetű alaktól származik, sokak számára nagyon visszataszító lesz.” Charles Darwin többek közt ezzel a gondolattal zárja egyik nagy jelentőségű munkáját...

Inkább vízimajmok voltunk
Bóbitás gibbon
http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%B3bit%C3%A1s_gibbon

Teljesen az erdei életmódhoz alkalmazkodott, nappali állat. A lombkorona szintjén közlekedik akrobatikus ügyességgel, a fákon pihen és alszik. Táplálékát: gyümölcsöket, fiatal leveleket, hajtásokat, rovarokat is az ágak között találja meg.

Bóbitás gibbon
A makik okosabbak és ravaszabbak, mint hittük
http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=2389&PHPSESSID=c6f7de229ef41a ...

A közelmúltig még a főemlőskutatók is úgy gondolták, hogy a makik – bár tüneményesek – intellektuálisan nem állnak a helyzet magaslatán. Egy vizsgálat azonban rávilágított, hogy van eszük, csak éppen nem használják ingyen…

A makik okosabbak és ravaszabbak, mint hittük
Leírás
http://innovex.veszprem.hu/zoovp/allat_oldal.php?id=78

Trópusi esőerdőkben és fás szavannákon él. Nappal aktív, éjszakára alvófészket épít magának. Az emberszabásúakra jellemző módon az ujjpercein jár. Táplálékának nagyobb része növényi eredetű, de rovarokat, tojást, kisebb gerinceseket is elfogyasztanak. Megfigyelték, ahogy a hímek szervezetten vadásznak kisebb antilopokra és majmokra is.

Leírás
Állatvilág
http://allatvilag.wyw.hu/

[Állatkereskedések] [Állatkertek] [Delfinek] [Dinoszaurusz] [Elefánt] [Farkasok] [Gerincesek] [Halak] [Hobbiállatok oldalai] [Hüllők] [Kutya] [Lovak] [Macskák] [Madarak] [Majmok] [Medvék] [Nagymacskák] [Nemzeti parkok] [Puhatestűek] [Rovarok] [WYW társoldalak] [Zoológusok]

Állatvilág
Díszállatok
http://diszallatok.wyw.hu/

[Akvárium készítők] [Édesvízi akvárium] [Egyesületek] [Eledelek] [Hüllők] [Képgyűjtemények] [Kereskedések] [Kutyák] [Macska] [Madarak] [Pókok] [Rágcsálók] [Rendezvények] [Szakkönyvek] [Tavak] [Tengeri akvarisztika] [Tenyésztők] [Terrárium] [WYW katalógusok]

Díszállatok
Ham
http://www.zoldmagazin.com/belso/urcsimpi.html

A Ham nevű csimpánz egy űrkapszulában pihen 1961-es űrutazása után.

Ham
A bonobók más főemlősökre vadásznak
http://www.geographic.hu/Termeszet/2010/07/A_bonobok_mas_foemlosokre_vadasznak

A csimpánzok rokonai, a bonobók társadalmában a nőstények uralkodnak. Ezért sokáig azt hitték, hogy a „szerelmeskedj, ne háborúzz” elvet vallják. Ez azonban tévesnek bizonyult.

A bonobók más főemlősökre vadásznak
Megszólalt a neandervölgyi
http://index.hu/tudomany/nean080416/

Amerikai kutatók az ismert leletek alapján számítógéppel szimulálták a neandervölgyi ember hangképzését – írja a New Scientist. Az eredményt máris vitatják, újra fellángolt a vita arról, hogy mennyire tudott beszélni a több tízezer évvel ezelőtt élt ősember.

Megszólalt a neandervölgyi
Vécét pucolt
http://velvet.hu/onleany/majo0118/

Az arkansasi Little Rock Állatkertből elszökött csimpánz először a karbantartók konyhaszekrényét fosztott ki, majd levezetésként takarított egy sort. Végül a nyugtatóval kiütött állat a hűtőszekrény tetején bealudt.

Vécét pucolt
Fehérkezű gibbon - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Feh%C3%A9rkez%C5%B1_gibbon

Egykor Délkelet-Ázsia hatalmas trópusi erdőiben élt Burmától a Maláj-félszigeten át a Nagy-Szunda-szigetekig. Ahogy az erdők nagy része eltűnt, velük a gibbon népesség is felaprózódott, sok helyen megcsappant vagy kipusztult.

Fehérkezű gibbon - Wikipédia
A Pekingi ősember felfedezése megváltoztatta a tudományt
http://hungarian.cri.cn/chinaabc/chapter22/chapter220104.htm

Az emberiség "gyermekkorának" kutatása mindig érdekelte az embereket. Több mint 70 esztendővel ezelőtt tudósok Peking környékén Zhoukoudian körzetbében ősember koponyát találtak.

A Pekingi ősember felfedezése megváltoztatta a tudományt
Hirdetések
Oldal leírása
majom.wyw.hu: Majom katalógus. Ember és majom rokonsága, híres majmok. Csimpánz, gorilla, orangután, pávián, bonobo, gibbonfélék, makifélék.
Gyűjteményünkben 125 válogatott majom témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 125 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 4258